lauantai 24. lokakuuta 2015

Pinaattituorejuustopiirakka

Teen paljon piirakoita, koska niihin on helppo käyttää jääkaapissa lojuvat jämät. Pohjataikinaakin voi soveltaa lukemattomilla tavoilla, ja taikinaan löytyy käytännössä aina ainekset. Suolaisiin piirakoihin käy täytteeksi leikkelepaketin viimeiset viipaleet, aurinkokuivatut tomaatit, feta, parhaat päivänsä nähneet kasvikset ja sienet nyt ainakin. Makeisiin piirakoihin vastaavasti sopii pakkasesta viime talven marjat, hedelmäkulhossa nahistuvat omput ja jääkapin ikuisuushillot (4 purkkia bongattu omasta..).

Nämä somat minitomaatit teki aiemmin ostamani tomaatintaimi viimeisillä voimillaan.

Täytteen päälle tulevan seoksen voi myös soveltaa monista eri aineksista. Kananmunia toki pitää olla,mutta niitä löytyy käytännössä aina. Niiden lisäksi tarvitaan ruokakermaa, maitorahkaa, kermaviiliä, ranskankermaa, kuohukermaa tai tuorejuustoa. Makeaan piirakkaan lisäksi sokeria ja vaniljasokeria. Suolaiseen piirakkaan mausteita oman maun mukaan ja sekaan voi myös raastaa juustokannikan (se könttäpala, jota on mahdoton saada enää höylättyä leivän päälle..).  

Piirakat sopii hyvin vierasvaraksi tai yllätysvisiiteille, koska ne on todella nopea ja vaivaton tehdä. Eikä niissä voi juuri epäonnistua vaikka ei olisikaan paljoa kokkaillut.

Tänään tein pinaattituorejuustopiirakan, joka oli kova hitti myös miehen mielestä vaikka ei lihaa sisältänytkään. Päätin kirjoittaa ohjeen itselleni muistiin kerrankin, ja ajattelin sen täälläkin jakaa, jos tänne joku sattuisikin eksymään.

Suolaisiin piirakoihin teen yleensä voitaikinapohjan. Valmista taikinaakin voi käyttää.

Pinaattituorejuustopiirakka

Pohja:

125 g voita
3 dl vehnäjauhoja (pienen osan jauhoista voi kokeilla korvata esim. ruis- tai spelttijauhoilla tai leseillä yms.)
pieni tilkka kylmää vettä

Pilko voi pienemmiksi paloiksi ja nypi käsin jauhojen kanssa. Voi ei saa olla liian pehmeää, hetken sen annoin kuitenkin olla huoneenlämmössä. Lisää lopuksi pieni tilkka (pari rkl) kylmää vettä ja sekoita taikina tasaiseksi. Tiskaamisen helpottamiseksi laitoin piirakkavuokaan leivinpaperin alle. Levitä taikina vuoan pohjalle ja pistele taikinaan haarukalla reikiä. Laita pohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi,


Täyte:

Tuoretta pinaattia pussillinen (n. 150 g)
n. 15 cm pätkä purjoa tai pari sipulia
(Muutama kirsikkatomaatti piirakan päälle)

Pilko purjo tai sipulit ja pehmennä hetken aikaa pannulla öljytilkassa. Lisää huuhdotut ja hienonnetut pinaatit ja paista hetken aikaa kunnes pinaatit ovat pehmenneet.



Täyteseos:

3 kanamunaa
2 dl ruokakermaa
Puolikas purkki (ruohosipuli)tuorejuustoa (100 g)
Suolaa ja pippuria (itse unohdin maustaa, olisi hitusen kaivannut suolaa)

Sekoita seoksen ainekset keskenään.



Ota pohja jääkaapista. Levitä pinaattiseos pohjalle ja kaada ruokakermaseos pinaattien päälle. Halkaise kirsikkatomaatit ja asettele täyteseoksen pinnalle.




Paista 225 asteessa n. 30 min. Nauti lämpimänä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti