tiistai 5. toukokuuta 2015

Kasviksia ja kookosta

Tässä kuussa yritän syödä monipuolisemmin vihanneksia ja juureksia ja tehdä kasvisruokia. (Miehellekin kuulemma kelpaa, 'jos ne on hyviä', tosin narinaa alkoi kuulua jo parin päivän jälkeen..tyypillistä!)

Yksi luottolisäke on ollut jo pitkään chilikaalisilppu, joka meillä kulkee nimellä kaalihöttö. Ohjeen bongasin aikoinaan karppaus.info -sivuilta ja tätä tulee tehtyä kerran pari kuukaudessa. Chiliä voi lisätä, jos haluaa reilusti tulisuutta. 

Tarvitset:

Kaalia (yleensä kerralla käytän n. puolet isosta kaalinpäästä)
½ purkkia aurinkokuivattuja tomaatteja
1 iso sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 tl Sambal Oelek -chiliseosta 

Pilko kaali ja sipulit pieneksi silpuksi (helpoiten käy tietenkin silppurilla) ja paista isolla pannulla voin/oliiviöljyn kanssa kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon paloitellut aurinkokuivatut tomaatit ja chilitahna, voit lisätä myös tomaattipurkin öljyä sekaan. Sekoita hyvin. Hauduttele kannen alla parikymmentä minuuttia miedolla lämmöllä. Käy mainioksi lisäkkeeksi esimerkiksi kanan ja kalan kanssa.



Kaivoin myös Suuren Kasvisruokakirjani naftaliinista ja kokeilin sieltä porkkanapestogratiiniohjetta. Tämä oli hyvää, mutta ohjeesta tuli melko runsas annos meidän kahden hengen talouteen, ensi kerralla puolittaisin ohjeen. 

Porkkana-pestogratiini:

50g voita
60 g vehnäjauhoja
7½ dl maitoa
160 g ranskankermaa
1 tl mustapippuria
100 g raastettua cheddarjuustoa (laitoin emmentalia)
4 kevyesti vatkattua munaa
2 rkl pestokastiketta
750 g kuorittuja, raastettuja porkkanoita
lasagnelevyjä
pinnalle 50 g raastettua cheddarjuustoa

Voitele (20x30 cm) uunivuoka. Kuumenna voi isossa kattilassa ja lisää jauhot. Hämmennä miedolla lämmöllä, kunnes seos saa hieman väriä. Sekoita maito, ranskankerma ja mustapippuri keskenään ja lisää hiljalleen kattilaan ja hämmennä seos tasaiseksi. Jatka hämmentämistä keskilämmöllä viitisen minuuttia, kunnes seos sakenee. Anna kiehua vielä minuutti ja nosta kattila liedeltä.

Sekoita joukkoon juusto ja anna seoksen hieman jäähtyä. Lisää joukkoon kevyesti vatkatut munat koko ajan hämmentäen.

Kaada kolmannes kastikkeesta sivuun kuorrutusta varten. Lisää toiseen osaan raastetut porkkanat ja pestokastike. 

Kuumenna uuni 150 asteeseen ja levitä uunivuokaan vuorotellen porkkanakastke ja lasagnelevyt. Lisää lopuksi sivuun otettu kastike ja ripottele juustoraaste päälle. Anna vuoan seistä vartin verran, jotta lasagnelevyt ehtivät pehmetä.

Paista uunissa n. 40 minuuttia tai kunnes kastike on hyytynyt. 




Toki jälkkäriä pitää saada myös. Olen parin vuoden ajan leikellyt akkainlehdistä ruoka- ja leivontareseptejä ja liimannut ne isoon luonnoskirjaan. Sieltä voi sitten kokeilla ohjeita inspiraation puutteessa. 

Nyt pääsi kokeiluun kookos-mantelipallot ja mango-kookosrahka. Ihan vahingossa molemmista kookosta, mutta onhan se niiin hyvää!

Kookos-mantelipallot oli todella helppotekoisia ja nopeita tehdä ja suurin osa aineksista löytyi jo valmiiksi kuiva-ainekaapista. Hyviä tuliaisia ja erittäin maistuvia! 

Kookos-mantelipallot (n. 25 kpl):

100 g voita
3 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta (Van Houten)
½ dl mantelirouhetta
1 rkl kylmää vettä
1 dl kookoshiutaleita (pallojen pinnalle)

Kuutioi voi pieniksi paloiksi ja anna sen pehmetä huoneenlämmössä. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne voin joukkoon. Sekoita tiiviiksi taikinaksi.

Lisää vesi ja sekoita ainekset tiiviiksi massaksi. 

Pyörittele massasta pieniä palloja. Pyörittele pallot kookoshiutaleissa.

Anna pallojen kovettua hetken viileässä ennen tarjoilua.




Mangorahka vaati hieman eksoottisempia aineksia, mutta ihanan raikasta siitä tulikin. Oikein mainiota kesä- tai pääsiäisjälkkäriä. Sekoittamiseen kannattaa käyttää järeämpää monitoimikonetta. Tässä koekeittiössä pääsi tavallinen tehosekoitin nimittäin ennenaikaisille eläkepäiville, alkoi siihen malliin kierrokset käymään ja muovi sulamaan. 

Mango-kookosrahka:

1 pussi (300g) pakastemangokuutioita
1 dl kookoskermaa
1 tlk (200g) pehmeää maitorahkaa
½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
½ tl kardemummaa
reilu ripaus kanelia

Soseuta mangopalat ja kookoskerma. Lisää sekaan kaikki loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. 

Näin helppoa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti