sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Puikoilta ja koukulta

Tein tässä viikonloppuna lankainventaarion. Lopputuloksena viivan alle jäi vain reilu yhdeksän kiloa lankaa! Josta kolmannes on ties mistä alennusmyynneistä hankittuja, vuosikausia marinoituneita tekokuituhirvityksiä. Kaiken lisäksi vain paria laatua löytyy enemmän kuin kerä tai kaksi. Eli voin siis hyvillä mielin lankahamstrailla jatkossakin. Ensi viikolle osuvatkin sopivasti Kädentaito -messut..  
Inventaario sytytti kimmokkeen myös käyttää vanhaa varastoa pois. Ensimmäisenä käsittelyyn pääsi Isoveikka, jota oli pari kerää jemmassa. Ai, että olikin mukavan joutuisaa neuloa paksua lankaa, viime aikoina kun on tullut enemmän tikuteltua 2,5 mm:n puikoilla. Kun sopiva projekti löytyi Ravelryn jonosta, tuli valmista muutamassa tunnissa. Aika symppis myssy!

Malli: Capucine (Ravelry)

Puikot: 5 mm

Lanka: Novita Isoveli väri 334, valmiin työn paino 130g



Lupailin myös kokeilevani taas kerran sukan neulomista alhaalta ylös. Ohjeistus löytyi Wendy D. Johnsonin 'Socks from the toe up' -kirjasta. Silmukat loin käyttäen Judy's magic cast-on -tekniikkaa. Hyvien kuvien ansiosta homma onnistui helposti. Fabelin paksuisella langalla ja 2,5mm:n pyöröpuikolla 15 s/puikko on omaan jalkaani sopiva. Sen kummempia mittailuja tai laskusuorituksia en tehnyt. Neuloin yhden sukan kerrallaan (itse asiassa vain yhden sukan kaiken kaikkiaan, mutta siitä kohta..) ja selkeyden/laiskuuden vuoksi päätin tehdä simppeliä kahden rivin raitaa.

Kantapäälle kirjasta löytyi kolme ohjetta, joista käytin (suomenkielisestä termistä ei tietoa) gusset heel -tekniikkaa. Raidalliselle sukalle ei kyseinen kantapää istu mielestäni kovin hyvin, raidat eivät siis asettuneet nätisti. Toki paremmalla värisuunnittelulla voisi saada siistimpää jälkeä aikaan.
Koen edelleen helpommaksi sukkapuikoilla neulomisen, puikon-/puolenvaihto pyöröpuikoilla tuntui kovin hitaalta. Kantapään ja siitä eteenpäin neuloinkin sukkapuikoilla.

Varren päättelin pariin kertaan ja päädyin Jeny's surprisingly stretch bind offiin. Hieman jäljessä on toivomisen varaa. resorin reuna lörpsöttää, vaikka jalassa se istuu ihan ok.

Kaiken kaikkiaan en siis vielä oikein lämmennyt ylhäältä alas neulottaville sukille. Ehkä koska en ymmärrä sen etuja, voihan sitä 'perinteisellä' tavalla neulottua sukkaa sovitella pitkin matkaa yhtä lailla. Kaksi sukkaa yhtä aikaa sen sijaan.. jep, varmaan jämälankapurkkini olisi aika paljon kevyempi tätä tekniikkaa käyttäen :)

Seuraava askeli voisikin olla kaksi sukkaa yhtä aikaa. Ja langalla, jolle on valmis ohje ja valmiit silmukkaluvut. Mallitilkkua tosin en aio edelleenkään sukkien takia neuloa, aina ne jollekin voi lahjoittaa, jos ei omaan räpylään istu.

Tässä nyt tämä aikaansaannos. Paria ei siis ole tulossa, ehkä ymmärrätte miksi. :)




Ja jotta ei sukkia kohtaan jäisi antipatioita,pitihän sitä tikuttaa tutulla ylhäältä alas -tyylillä sukat. Tällä kertaa miehen jalkoja lämmittämään. Testasin ensimmäistä kertaa neliskulmaisia puikkoja. Liekö materiaali heikkoa vai tuuri erityisen huonoa, mutta onnistuin rikkomaan heti ensimetreillä kaksi puikkoa useampaan osaan. Eivät siis jousta juuri lainkaan, toisin kuin bambupuikot. Onneksi paketissa oli kuusi puikkoa, niin sain sukat kuitenkin tehtyä valmiiksi.

Malli: Basketcase Socks (Ravelry)

Lanka: Trekking XXL Citron, kulutus 85g

Puikot: Knit Pro Cubics 2,5mm

Sukka omassa jalassa, todellisuudessa liian iso, vaikka ei kuvasta näy

Virkkailtua on tullut myös kaverin kohta syntyvälle vauvalle. Peitosta tuli vähän retrovärinen, mutta ulkonäkö sopii hyvin syksyyn. Virkkasin simppelisti pylväsryhmiä isoäidin neliötyyliin, ja pitkille sivuille virkkasin simpukkareunuksen. Kokoa peitolla on 62 x 68 cm, toiminee esimerkiksi vaunuissa lisälämmikkeenä.

Koukku: 3 mm

Lanka: Novita Nalle (maitosuklaa, vaalea oliivi, sinappi), valmiin peiton paino 330g




                                                                                   
Toiselle ystävälle valmistui syntymäpäivälahjaksi hartiahuivi. Jouduin purkamaan työtä reippaasti kun pitsikuvio heitti häränpyllyä, vaikka yksinkertainen mallikuvio olikin. Valmiiseen työhön jäi purkamisesta huolimatta moka, mutta se ei ajettavuuteen vaikuta.

Malli: Shaelyn (Ravelry)

Puikot: 4 mm

Lanka: Hjertegarn Alpaca Silk, kulutus n.100g



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti