sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Tilkusta asiaa

Lankaa kotitui sitten muutama vyyhti lisää alkuviikosta. Täytyy kyllä kehua Sentikan nopeaa toimitusta; tilauksen tein sunnuntai-iltana ja paketti oli noudettavissa jo tiistaina iltapäivällä.

Tilattua tuli muutama vyyhti Malabrigo Sockia (oli kerrankin alessa..) ja pari BC Garnin Semilla Extra Finoa. Jälkimmäinen on aivan uusi tuttavuus enkä tiedä mitä siitä vielä saan aikaiseksi, mutta ainakin värit ovat aivan taivaalliset!



Seuraavaksi odottelenkin Dropsin alppakkajuhlien alkamista. Drops Alpacalle olisi nimittäin tiedossa monta ihanaa mallia! 

Malabrigo Sockin Lettuce -väristä olisi tarkoitus tehdä Veera Välimäen Flare. Hyvä syy tilata lisää lankaa, kun tuo määrä ei kyllä millään riitä. Näin siinä käy kun on liian ihania värejä saatavilla, eikä kukkaro kuitenkaan sallisi hirmu isoja määriä kerralla tilata..

En ole koskaan tainnut mallitilkkua tehdä, nyt päätin näin sunnuntain ratoksi kunnostautua ja kutaisin parikin mallitilkkua. Neuloin ensin 3 mm sukkapuikoilla tilkun jämä-Sockista (ja jopa käytin pesukoneessa!). Tokihan paita neulotaan pyörönä, joten mallitilkku ei ole aivan luotettava. Uskon kuitenkin, että merkitys on aika vähäinen. Korjatkaa, jos olen väärässä!

Mallitilkun neuloksesta tuli melkoisen tiivistä ja tiheydeksi sain ennen pesua 28s/38krs (10 cm). Pesun jälkeen tiheydeksi tuli 28s/40 krs, eli korkeussuunassa vetäytyi hieman kasaan.

Mallitilkku pesun jälkeen, 3 mm puikot

Noh, Flaren ohjetiheys on 24s/34krs eli ei ihan täsmää.. Neuloin toisen mallitilkun 3,5mm puikoilla, ja tällä kertaa tiheydeksi sain 25s/36krs. Laiska minä on sitä mieltä, että tämä on riittävän lähellä.  :)
Olen ymmärtänyt, että ensisijainen keino päästä oikeaan tiheyteen/kokoon on muuttaa puikkokokoa eikä alkaa laskeskella silmukoita uusiksi. Nyt kyllä kristallisoitui tämä mallitilkun tärkeys, on kuitenkin paidassakin iso työ ja lanka kallista.

Kaulus pitäisi neuloa 0,25 mm pienemmillä puikoilla, en vain omista välikokoisia puikkoja. Taidan malttamattomana käyttää varastopuikkoja ja toivoa parasta, siis neuloa kauluksen 3 mm puikoilla ja vartalo-osion 3,5mm puikoilla.

Tulihan muuten viikonloppuna tehtyä yksi Stephen Westin huivi, joka näyttää olevan kovin suosittu. Pingotin huivin enemmänkin kolmiomaiseksi. Pyöreä muoto oli aika hankala toteuttaa omistamallani nuppineulamäärällä. Tuli oikein mukavan kevyt ja pehmeä huivista. Koko oli pienimmän mukaan, mutta menee kivasti kaulan ympäri vaikka hartiahuiviksi onkin liian pieni.

Malli: Stephen Westin Daybreak

Puikot: 3,5 mm

Lanka: BC Garn Baby Alpaca, ruskea 23g, vihreä 31g



Pari pipoa talven varalle, näihin tuli tuhottua jokunen määrä seiskaveikkaa. Aikuisten koko ja toinen sopiva arviolta max 5-vuotiaalle.

Malli: Golden Pear

Puikot: 4mm


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti